Çay ağacı Melaleuca olarak bilinen hint defnesi ismiyle anılan Avustralya kökenli bir ağaçtır. Daha çok yapraklarından demlenen çayla ünlenmiş bir ağaçtır. Ancak bu ağacı bildiğimiz çayla karıştırmamak lazım. Zamanın gemicileri yapraklarından çay demledikleri için bu ismi vermişlerdir. çay ağacını bu kadar değerli kılan ise yapraklarından elde edilen uçucu çay ağacı yağıdır. Yüzyıllardır Avustralya’nın yerlileri tarafından önemli eterik yağ olarak bilinir. Ancak daha birkaç yüzyıl önce bilim adamları geniş kullanım alanını keşfetmişler ve araştırmışlardır. Gerçek Avusturalya çay ağacınından elde edilen yağ Melaleuca alternifiolia çay ağacının yaprakları ve dallarının buhar yoluyla damıtılmasından veya süper kritik yüksek basınç teknolojisi makinelerde elde edilir. Kalitesinin gücü aynı zamanda içerisinde bulunan % 39 kozmetik aktif Terpinen-4-ol ve % 3 cineol maddesinden kaynaklanmaktadır.

Çay ağacı yağı özellikle son 15 yıl içerisinde popüler olmuş ve doğanın bize sunmuş olduğu bitkisel bir armağandır. Çay ağacı yağının son yıllarda popüler olmasının nedenlerinden birinin, son zamanlarda çay ağacı bitkisi üzerine yapılan onlarca bilimsel araştırma olduğu düşünülmektedir. Fakat bu bitki ve bitkiden elde edilen uçucu yağın, çok öncelerden beri özellikle Avustralya’daki Aborijinler tarafından başta soğuk algınlığı, enfeksiyon hastalıkları ve çeşitli cilt hastalıkları gibi çok çeşitli hastalıklara karşı kullanılmakta olduğu bilinmektedir.

Tea Tree Oil olarak bilinen bu yağ Avustralya’da yetişen, 2 metreyi bulan ağacın yapraklarından elde edilir. Yüzyıllarca Avustralya yerlileri bu ağacın yapraklarından elde edilen yağı, esensi çeşitli hastalıklarda kullanmışlar ve hala da kullanmaktadırlar. Bu ağacın çeşitleri vardır, ama yağ daha ziyade Melaleuca alternifolia cinsinden elde edilir. Çay ağacının yapraklarını çayla karıştırmamalıdır. İngilizce olan “Tea Tree” anlamı, çok eskilere, Kaptan Cook`a dayanır. Gemideki tayfalar, yaprakları kaynatıp, çay yerine kullanmışlardır. Onun içindir ki, adı tea tree olarak kalmıştır.

Doğal yağlar ve kremler hakkındadaha detaylı bilgi almak için
info@dogalyasam.org
adresine mail atabilirsiniz veya
@Dogalyasiyalim
instagram sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Kaynak:

Çay Ağacı Yağı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.